AUPARK
BRATISLAVA
TOWER 115
BRATISLAVA
RELAXX
BRATISLAVA
CENTRAL
BRATISLAVA
BORY MALL
BRATISLAVA
AUPARK
ŽILINA
AUPARK
KOŠICE
FORUM
POPRAD

Články

Prestravujte sa ku zdraviu a dlhovekosti
Pridané: 23.03.2011 | Kategórie: Zdravá strava

Konzumácia potravín je jedna z najdôležitejších činností v živote každého z nás. Faktom je aj to, že radi jeme. I preto je konzumácia potravín jedna z najviac diskutovaných univerzálnych tém všetkých čias.

Sme závislí na jedle. Potraviny, ktoré konzumujeme, sú základným zdrojom našej energie a výživy. O jedle toho vieme už ozaj veľa: rodíme sa s túžbou jesť a vyrastáme vo svete bohatom na rôzne tradície stravovania. Ale súčasne toho o správnom spôsobe stravovania vieme veľmi málo – najmä o tom, aký majú potraviny vplyv na naše zdravie.

Otázky, otázky
Sme zmätenejší ako kedykoľvek predtým. Tápame napríklad v oblasti týkajúcej sa diéty a jej vplyvu na samotné zdravie. Pýtame sa či je margarín zdravší ako maslo alebo nie je, netušíme či málo denne skonzumovaného alkoholu môže udržať vždy hroziaci infarkt na uzde. Obávame sa aj faktu, že na druhej strane môže aj v najmenších dávkach práve alkohol spôsobiť rakovinu prsníka. A nevieme už, čo si máme myslieť o tvrdení, že diétne vitamínové antioxidanty môžu zabrániť rakovine pľúc.

Návod na vhodný výber potravín je tajomstvo, ktoré sa po stáročia usilovali vyriešiť naši predkovia a moderní vedci sa o to intenzívne pokúšajú aj v súčasnosti. Naši predkovia na základe skúseností a tradícií používali potraviny a rastlinné materiály k liečbe rôznych druhov ochorení. Rukopisy, ktoré archeológovia objavili v Číne v hrobe z roku 168 pred naším letopočtom, obsahovali pre 52 ochorení liečebné postupy s bylinkami, obilím, strukovinami, zeleninou a minerálmi. Starovekí Sumeri používali dokonca až 250 liečivých rastlín v tabletkách už pred piatimi tisíckami rokov. Štatistiky hovoria, že ešte aj v súčasnosti sú rastliny až pre 80% svetovej populácie hlavným zdrojom liečivých prostriedkov.

Liečivé a nebezpečné lieky
Farmakologicky úloha pri dennej konzumácii potravín nebola modernou medicínou dlho prijímaná vzhľadom na nedostatok overených vedeckých podkladov. Moderná medicína sa sústreďovala iba na liečivá. S vynálezom modernej chemoterapie na začiatku dvadsiateho storočia a antibiotík v nasledujúcich rokoch sa zdalo, že chemické lieky sa postarajú o všetky naše neduhy. Avšak, zatiaľ čo sa vedcom podarilo dosiahnuť veľké pokroky v oblasti vývoja liekov, rástol aj počet nespokojných pacientov pri ich užívaní. Táto nespokojnosť súvisela s tým, že sú chemické lieky príliš orientované len na liečenie samotnej choroby a narúšajú celkové zdravie.

Pre rastúce obavy odborníkov i širokých vrstiev obyvateľstva sa presadzujú čoraz viac rôzne nové postupy v lekárskom výskume založené na skúsenostiach našich predkov. Mnohí vedci už inklinujú k pravdám starovekých ľudových postupov pri tvorbe liečivých látok. A práve tieto ľudové stravovacie skúsenosti odskúšané stáročiami sú moderným kľúčom pri liečení ochorení.

Výskum v oblasti farmakologických účinkov potravín sa vyvíja úžasne rýchlo. A výsledky sú nesmierne zaujímavé. Tajomstvo toho, čo môžu urobiť potraviny pre naše zdravie, sa postupne odkrýva. Dáva to ľudstvu nové nádeje. Aby sme dokázali efektívne využiť potraviny v prospech nášho zdravia, odborníci odporúčajú dodržiavať nasledovné zásady:
- držte krok s najnovšími vedeckými poznatkami a využite ich pre zlepšenie svojho zdravotného stavu;
- snažte sa radšej konzumovať plnohodnotné potraviny namiesto potravinových doplnkov producentmi určených pre vaše špecifické zdravotné problémy – sú totiž bezpečnejšie, neraz lacnejšie a väčšinou efektívnejšie, pretože poskytujú vyváženejšie látky schopné bojovať proti vašej chorobe;
- výber potravín je dôležitý: liečivá sila potravín je totiž závislá od obsahu farmakologicky účinných zložiek, ktoré sa líšia v jednotlivých potravinách. Niektorým potravinám sa potrebujete dokonca vyhnúť kvôli ich povzbudivým schopnostiam privolať určité typy ochorení;
- ako si pripravíte vaše potraviny a ako ich konzumujete, môže ovplyvniť ich farmakologické účinky;
- obavy o zdravotný stav: potraviny, ktoré prospievajú zdravotnému stavu jednej osoby, môžu byť škodlivé pre inú;
- celkové nutričnej hodnoty potravín.

 

Často navštevované

Rozvrhy a Rezervácie
Zoznam služieb
Novinky
Tréneri a inštruktori
Kontakt
Cenník
Zumba
Prevádzkový poriadok

Mapa stránky

Golem Club odporúča

Novefitness.cz

www.golemclub.sk © PREMIUM FIT s.r.o.
Všetky práva vyhradené.
Vytvorila spoločnosť Plat4M