Aktuality

Otužovanie v posledných rokoch naberá na obľube. Kontakt tela s ľadovou vodou má priaznivé účinky na celý organizmus aj na psychické zdravie. Nemusíš byť ďalší Wim Hof a stráviť hneď dve hodiny v ľadovej vode. Pre blahodárne účinky otužovania stačí pár minút týždenne.

Benefity otužovania:

  • posilňuje imunitný systém,
  • zlepšuje krvný obeh,
  • prehlbuje spánok,
  • zvyšuje hladinu energie,
  • zmierňuje zápaly,
  • zlepšuje funkciu metabolizmu.

otuzovanie.jpg

V ľadovom kúpeli sa z tela uvoľňujú endorfíny, ktoré prirodzene znižujú pocity depresie alebo smútku a navodzujú pocit šťastia.

Pozitívne účinky otužovania si pravidelne užívajú aj známe osobnosti ako Madonna, Jason Momoa, Chris Hemsworth, Drake, Justin Bieber, Harry Styles, Zac Efron aj Kendal Jenner.

Ľadový kúpeľ zmierňuje zápal a opuch spôsobený svalovým napätím, čo pomáha športovcom rýchlejšie sa zotaviť. Okrem toho môže otužovanie pomôcť znížiť bolesť tým, že stiahne cievy. Tým sa zmenší opuch svalov a bolesť sa tak stane znesiteľnejšou. Studená voda pôsobí na telo hydrostatickým tlakom, ktorý podľa výskumov podporuje prietok krvi do hlavných orgánov, ako sú srdce, mozog a pľúca. Keď sa viac krvi presúva k hlavným orgánom, naviaže viac kyslíka a živín. Následne sa krv prečerpá späť do tkanív celého tela. Pomáha tak odstraňovať odpadové produkty, ako je kyselina mliečna, a znižuje zápal.

sprcha.jpg

Ako začať otužovať v sprche

Otužovanie môžeš vykonávať doma, v prírodnej vodnej nádrži, vo vo fitness klube, v špecializovanom wellness štúdiu, ale aj v saunovom centre s ľadovou kaďou alebo bazénom. Už minúta otužovania má pozitívne účinky pre tvoje telo. Ak sa rozhodneš začať s otužovaním v sprche, je ideálne prebrať sa ráno studenou sprchou. Nemusíš sa však sprchovať ľadovou vodou od začiatku. Najprv sa osprchuj vodou, ktorá je ti ráno najpríjemnejšia a postupne každým razom znižuj teplotu, až si telo privykne na ľadový kúpeľ. Ľadovú vodu lej postupne zospodu na vrch od členkov, cez lýtka, kolená, stehná, brucho. Zo začiatku si možno osprchuješ ľadovou vodou len členky a lýtka. Buď konzistentný a na ďalší raz sa posunieš o kúsok vyššie. Ideálna doba v zime je 1 až 3 minúty. Ak štartuješ svoj deň pohybom vo fitness centre je tiež ideálne zakončiť sprchu ľadovou vodou.

Otužovanie v prírode

Nečakaj, kým sa voda v jazerách a riekach ochladí. Začni už na konci leta alebo počas skorej jesene. Otužovanie má najväčší účinok, ak stavíš na jeho pravidelnosť. Vytvor si so svojimi priateľmi zvyk a vyber sa za chladným dobrodružstvom aspoň raz týždenne. Nikdy neotužuj osamote. Pre zvýšenie komfortu si môžeš zobrať topánky do vody alebo neoprénové návleky na nohy a čiapku. Telo namoč až po ramená alebo krk a ponor aj dlane. V prípade, ak si už na chlad zvyknutý a rozhodneš sa zaplávať si, nikdy sa nevzďaľuj príliš ďaleko od brehu. Pri plávaní otužilci často využívajú plavák jasnej farby, aby bolo vždy zreteľné, kde sa nachádzajú. Ak budú okolo teba kusy ľadu, ber na vedomie, že sú ostré a môžu ťa poraniť. Nezľakni sa, po otužovaní bude tvoja pokožka červenkastá a žily viditeľnejšie. Po otužovaní nechaj svojmu organizmu čas na regeneráciu. Optimum je 2 až 3-krát týždenne 5 až 10 minút. Maximálny čas otužovania by nemal prekročiť 22 minút.

Otužovanie je nevhodné ak...

Počas choroby alebo prechladnutia si daj pauzu. Netlač na pílu, buď konzistentný a počúvaj svoje telo. Je možné, že po chorobe nebudeš zvládať chlad tak, ako predtým, preto na seba nebuď prísny a začni postupne. Osoby s vysokým krvným tlakom, kardiovaskulárnym ochorením či cukrovkou 1. alebo 2. typu by sa mali ľadovým kúpeľom vyhýbať. Ak si nie si istý, poraď sa so svojím lekárom.

Pred a po otužovaní

Ideálne je pred otužovaním nasýtiť sa ľahkým teplým jedlom. Môžeš si dať teplú kašu alebo polievku. Vyhýbaj sa alkoholu. Krátko predtým ako vojdeš do vody sa rozhýb jednoduchým prešľapovaním alebo skokmi na mieste aby si telo zvyklo na vonkajšiu teplotu. Po otužovaní telo rýchlo zahrej behom alebo inou športovou aktivitou. Nikdy však teplou vodou, lebo by si mohol svojmu telu spôsobiť kolaps. Zvnútra sa zahreješ teplým čajom, ideálne zázvorovým. Mysli na suroviny, ktoré zahrievajú. Napríklad zázvor, čili, kardamóm, čierne korenie, cesnak a chren. Pre otužilcov je vhodné dopĺňať omega-3 mastné kyseliny nachadzajúce sa v rybách a železo.

Motivujme sa navzájom

Podeľ sa s nami, zdieľaj svoje zážitky s otužovaním a motivuj aj ďalších. Označ na sociálnych sieťach @golem_club alebo @golemroyalsport. Tvoje príbehy a posty radi prezdieľame.

Cieľom otužovania prekonávaš samého seba, svoje limity, a to môžeš robiť aj “na súši” v Goleme vďaka skúseným trénerom

Golem One Pass

Golem One Pass

Užívajte si neobmedzené fitko aj skupinovky v ktoromkoľvek Goleme na Slovensku