Aktuality

V dnešnej hektickej dobe, kedy sa náš život často sústreďuje na prácu, školu a rôzne povinnosti, je dôležité nájsť spôsoby, ako stráviť kvalitný čas s našimi deťmi. Cvičenie spolu nielenže posilňuje naše telo a zlepšuje fyzickú kondíciu, ale aj poskytuje príležitosť na budovanie silnejšieho puta medzi rodičmi a deťmi.

S príchodom nového človeka do rodiny mnohí dospelí hľadajú spôsoby, ako skĺbiť nové povinnosti s tým, že predtým chodili napríklad radi a pravidelne cvičiť. Cvičenie s deťmi môže byť nielen výzvou pre dospelých, ale aj príležitosťou pre deti naučiť sa nové zručnosti, rozvíjať koordináciu a zlepšovať svoju fyzickú kondíciu.

Či už máte doma lezúňa, dieťa v predškolskom veku alebo školáka,v tomto článku sa pozrieme na rôzne spôsoby, ako môžu dospelí cvičiť s deťmi. Predstavíme vám jednoduché, no efektívne cvičebné aktivity, ktoré môžu byť zábavným a prospešným spôsobom, ako stráviť čas spolu.

Základné cviky

Drepy

Drep je jeden z najzákladnejších cvikov na nohy a zároveň je to pohyb, ktorý všetci robíme vo svojom bežnom živote. Dokážeme ho robiť vo veľa variáciách v závislosti od šírky postoja, použitého náradia a závažia. Správnu techniku prevedenia drepu si môžete pozrieť v tomto článku.

Drepy môžeš robiť pokojne aj v spolupráci s deťmi, či už si chytíš dieťa do náruče alebo si ho vezmeš na chrbát, je to na tebe. Snaž sa však dodržiavať správnu techniku prevedenia cviku.

Pre väčšie deti môže byť zábavná súťaž, kto spraví za 1 minútu viac drepov. Okrem toho, že si zacvičíte môžeš mať istotu, že deti pôjdu večer spať adekvátne unavené.

Drep

Výpady

Ďalším cvikom zameraným na spodnú polovicu tela sú výpady. Rovnako ako pri drepoch môžeš deťom ponúknuť zahrať sa na tvoje závažie. Tak schválne, koľko výpadov spravíš, zatiaľ čo ti tvoje dieťa poskakuje na chrbte?

Správne prevedenie výpadov si môžeš pozrieť v tomto videu.

Výpad vpred s minibandom

Kľuky

Ak si myslíš, že cvičenie kľukov máš v malíčku, tak vyskúšaj robiť kľuky s dieťaťom na chrbte. Ak by to bolo predsa len veľa, pokojne si polož kolená na zem. Alternatívou tohto cvičenia bez záťaže je urobiť kľuk, vytiahnuť sa do jógovej striešky zatiaľ čo ťa tvoje dieťa podlezie. Okrem toho, že si dobre precvičíš prsné svaly a svaly na rukách, precvičíš si poriadne aj ramená.

Balančné cvičenie na jednej nohe

Tento cvik bude náramné zábavný pokiaľ sú tvoje deti ešte menšie. Postav sa na jednu nohu, pričom druhú nohu dvihneš dozadu. Pokiaľ sa dá, vystri ruky pred seba tak, že ruky, chrbát a noha sú v jednej rovine. Úlohou tvojho dieťaťa je zhodiť ťa z pozície, takže si môžeš perfektne trénovať balans.

Medvedia chôdza

Tento cvik je výbornou voľbou, pokiaľ si chceš precvičiť koordináciu a stabilitu tela. Tento cvik zvládnu robiť bez problémov aj deti. Ideálne technické prevedenie začína nastavením sa do pozície na štyroch, nohy máme ohnuté v kolenách na úrovni bedier a dlane sú umiestnené priamo pod ramenami. Dlaňami a špičkami nôh sa zaprieme pevne do zeme a zdvihneme sa pár centimetrov nad zem. Lopatky máme zatiahnuté, brucho stiahnuté a dýchanie sa snažíme smerovať do brucha. Pomaly začneme pohyb vpred, pričom zároveň posúvame nesúhlasné končatiny vpred a striedavo sa posúvame o pár centimetrov dopredu alebo dozadu. Tak čo, kto bude prvý na opačnej strane izby?

Tip od fyzioterapeuta

nohy fyzio.jpg

Mnohých dospelých aj deti trápia ploché nohy. Ploché nohy môžu byť asymptomatické ale môžu so sebou prinášať rôzne problémy bez ohľadu na vekovú kategóriu. Medzi najčastejšie patria:

  • Bolesť chodidiel
  • Bolesť členkov, nôh
  • Problémy s postojom tela a chôdzou
  • Problémy s vhodnosťou obuvi
  • Nesprávne rozloženie váhy tela

Našťastie existuje niekoľko efektívnych cvikov pre deti aj dospelých, ktoré v boji s plochými nohami pomôžu.

Dvíhanie ceruziek/pier zo zeme

Väčšina detí preferuje skôr neporiadok ako poriadok a to je pre tento cvik kľúčové. Začni tým, že vysypeš na zem veľké množstvo pier a ceruziek. Celý princíp tejto aktivity je, že sa snažíš bosým chodidlom dvíhať perá a ceruzky zo zeme. Tento cvik môžeš vykonávať s ľubovoľnými predmetmi, ponožky, lego,... Kto ich zdvihne najviac, vyhráva.

Dvíhanie palcov, prstov na nohách

Toto cvičenie je možno viac nudné ale zaberá naozaj málo času a je veľmi efektívne.

Začni tým, že sa postavíš bosými nohami na podlahu. V prvej variante dvihni palce aj všetky prsty smerom hore a drž ich tam po dobu 5 sekúnd. V druhej variante budeš robiť to isté ale navyše sa v hornej pozícii snaž všetky prsty roztiahnuť do strán ako vejáre. V tretej variante dvihneš hore len palce a prsty sa snažíš dvíhať hore a pokladať dole bez toho, aby si palce klesli na zem. Zopakuj všetky tieto cviky 3x.

Pre deti môže byť táto aktivita náročnejšia pretože vyžaduje veľké sústredenie a koordináciu ale časom to určite zvládnu a odmenou bude posilnená klenba.

Daj nám vedieť, či sa ti naše cviky na cvičenie s deťmi na doma páčili. Označ nás na sociálnych sieťach @golem_club a my tvoj príspevok radi prezdieľame na našom profile.

Golem One Pass

Golem One Pass

Užívajte si neobmedzené fitko aj skupinovky v ktoromkoľvek Goleme na Slovensku