Aktuality

Každý deň trávime za počítačom alebo sme zohnutí nad smartfónom. Bolesť chrbta sa stáva čoraz bežnejším problémom. Populárnym sa stalo aj tvrdenie, že sedenie je nové fajčenie. Pre mnohých ľudí sa rehabilitačné a fyzioterapeutické cviky na chrbticu stali kľúčovým nástrojom na zlepšenie pohody a zdravia chrbtice. Ale kedy je vhodné začať s týmito cvičeniami a aké sú ich hlavné výhody?

Kedy je vhodné využiť a zaradiť fyzio a rehabilitačné cviky na chrbticu?

Fyzio a rehabilitačné cviky na chrbticu sú vhodné pre každého, kto trpí bolesťou chrbta, má problémy so správnou polohou a držaním tela, alebo chce preventívne udržiavať svoju chrbticu zdravú. Je však dôležité získať odporúčanie od lekára alebo fyzioterapeuta, najmä ak máš existujúce zdravotné problémy alebo si nedávno podstúpil operáciu chrbtice. Fyzioterapeut je skúsený odborník, ktorý presne vie, aké fyzioterapeutické postupy ti má na základe tvojich problémov odporučiť.

Prečo sú fyzio a rehabilitačné cviky na chrbticu dobré a ako pomáhajú?

Fyzio a rehabilitačné cviky na chrbticu majú množstvo výhod:

  • pomáhajú posilniť svaly chrbta a brušnej oblasti,
  • zlepšujú flexibilitu a pohyblivosť chrbtice,
  • zmierňujú napätie a bolesť,
  • pomáhajú udržiavať správnu polohu tela,
  • pomáhajú udržiavať správne fungovanie chrbtové svalstva a hlbokého stabilizačného systému,
  • slúžia ako prevencia pred budúcimi zraneniami a ochoreniami chrbtice.

Aké sú najlepšie fyzio a rehabilitačné cviky na krčnú chrbticu?

Na rehabilitáciu krčnej chrbtice sú ideálne cviky, ktoré zameriavajú sa na posilnenie svalov krku a ramien, ako aj na zlepšenie flexibility. Vyskúšaj napríklad aj tieto tri skvelé cviky:

Aktívna rotácia krku

Sadni si na stoličku s vyrovnaným krkom, ramenami a trupom a otáčaj hlavu pomaly doprava. Jemne zatláčaj krk do strany až k bolesti. Vráť sa do základnej polohy a uvoľni sa. Opakuj rovnaký pohyb na druhú stranu. Môžeš opakovať na obe strany aspoň 10-krát.

Flexia krku

Posaď sa na stoličku s vyrovnaným krkom, ramenami a trupom. Ohni krk a posuň hlavu dopredu, snaž sa dostať bradu až k hrudníku. Vydrž 5 sekúnd a uvoľni sa. Tento strečing opakuj 10-krát.

Sťahovanie lopatiek

Tento cvik môžeš robiť v stoji alebo v sede. S rukami vbok zatlač ramená dozadu a stláčaj pri tom lopatky k sebe a smerom nadol. Vydrž aspoň 5 sekúnd a urob 3 série po 10 opakovaní

Aké sú najlepšie fyzio a rehabilitačné cviky na driekovú chrbticu?

Na posilnenie a uvoľnenie driekovej chrbtice sú vhodné cviky, ktoré zlepšujú silu a stabilitu svalov chrbta a brušnej oblasti. Vyskúšaj napríklad tieto:

Mačacia póza alebo Mačací chrbát

Daj sa na všetky štyri a drž chrbát rovno. Potom ohni chrbticu smerom von a nahor k stropu. Drž túto pozíciu, kým nepocítiš natiahnutie krku, potom ohni chrbát dovnútra a nadol, kým nepocítiš natiahnutie v dolnej časti chrbta. Urob aspoň 10 opakovaní, potom sa uvoľni.

Kobra strečing

Ľahni si na brucho a ruky polož dlaňami na zem na šírku hrudníka. Udržuj nohy pevne na podlahe a tlač do rúk, keď vytláčaš hornú časť tela od hrudníka smerom nahor. Vydrž v tejto polohe niekoľko sekúnd a potom sa uvoľni. Upozornenie: Ak vás trápi bolesť platničiek, tento cvik odporúčame radšej vynechať.

Mostík

Mostík je mimoriadne užitočný, ak chceš posilniť spodnú časť chrbta. Pre správne prevedenie mostíka si ľahni na chrbát a vystreté ruky si opri o boky. Zdvihni boky z podlahy a drž telo od hlavy po kolená v jednej priamke so spevneným stredom tela. Vydrž v tejto polohe aspoň 10 sekúnd, potom pomaly spúšťaj.

rehabilitacne_cviky_2.jpg

Kto by ti mal odporučiť fyzio a rehabilitačné cviky?

Rehabilitačné cviky by ti mal odporučiť skúsený fyzioterapeut. Títo odborníci majú odborné znalosti a skúsenosti potrebné na posúdenie tvojho stavu a vypracovanie vhodných fyzioterapeutických postupov či správnych cvikov, zameraných na tvoje individuálne potreby. Všetky cviky môžeš precvičovať buď doma, alebo vo svojom obľúbenom fitness centre.

Fyzioterapeuta vyhľadaj vtedy, ak máš chronické problémy s chrbticou, ak ťa bolesť chrbta obmedzuje vo vykonávaní bežných denných aktivít, ak si nedávno absolvoval operáciu chrbtice, alebo ak si prekonal zranenie a chceš sa dať fyzicky dohromady. V konečnom dôsledku sú fyzio a rehabilitačné cviky na chrbticu skvelým nástrojom na zlepšenie pohody a zdravia chrbtice. Všetci by sme mali venovať viac pozornosti starostlivosti o naše telo. Fyzioterapeutické a rehabilitačné cviky nám môžu pomôcť dosiahnuť tento cieľ. Tvoja chrbtica ti za to určite poďakuje! Páčil sa ti tento článok? Na našom blogu ich nájdeš oveľa viac.

Golem One Pass

Golem One Pass

Užívajte si neobmedzené fitko aj skupinovky v ktoromkoľvek Goleme na Slovensku